An in Afrika

Thursday, April 23, 2009

Tweede verslagje van An

Het was weer een hele ervaring. Wel heel moeilijk. We hebben soms wel afgezien. Het was niet echt vakantie en werden constant met onze gevoelens van her naar der gesleurd.
Eerst gezien dat ons projectje niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Niet dat het geld echt slecht besteed is, maar soms lijkt het een beetje fout. Te veel voor de (verre) familie? Natuurlijk doen die mensen ook maar voor goed, maar dit mag niet meer in de toekomst. We wilden het project ook in Lafiabougou houden en ze breidt al uit naar andere plaatsen en die hebben we niet gezien??? Loopt het daar dan wel??? Alé, een beetje dubbel allemaal. We hebben dus serieus bijgestuurd en geven hen nog een tweede kans. Wij zeggen nu explicieter wat er juist moet worden aangekocht of moet gebeuren. We doen het voor de kindjes in het klasje en voor de vrouwkes met hun kleine kredieten.
Daarna naar Pa (Staf zijn buitenverblijfje) zijn huis gaan leegmaken. Dit had ik niet verwacht en dat is dus ook niet zo evident. Zijn broeken hingen daar nog aan de kapstok zoals hij het heeft achtergelaten. Vele foto's gevonden, kunst, ... medicijnen naar het ziekenhuis in de buurt gedaan. kleren naar de missiepost gebracht om uit te delen. Boeken naar de paters gedaan, alles een beetje opgekuist. Alé, echt veel gewerkt. Veel mensen kwamen ook vertellen over Staf en wat ze het laatst gedaan hadden met Staf. We zijn enkele projecten gaan bekijken, maar daar komen ze ook nog met vragen naar geld om die projecten af te maken. ... De paters in Samagan deden een gebed en een mis de volgende dag. De paters in Boni deden een gebed en nadien nog de grote begrafenis met maskers. En zo ging het maar door. Het maskerfeest met de dansers was wel erg knap hoor. Daar heb ik nog van genoten. Ze hebben Staf echt graag gezien. Het is de eerste keer dat er voor een blanke zoiets gebeurd is, dus dat wil al iets zeggen.
Natuurlijk waren er nog wel mooie dingen die we hebben meegemaakt. Vrouwen in Kopoi (een dorpje naast Boni) waar Staf een project had lopen, hebben zelf 500€ verzameld. Prachtig voor daar! Lichtaart heeft daar 2500 € bovenop gegeven. Daarvan zijn waterputten gebouwd en nu een varkensstal. Ze hebben ons het hele proces laten zien van hoe je karité boter maakt. Ze hebben voor ons gezongen en gedanst. Dat zijn dan weer fantastisch mooie dingen. Ik had het langs de ene kant ook niet willen missen. Maar ik ben blij dat ik terug thuis ben om even alles op een rijtje te zetten.

An

0 Comments:

Post a Comment

<< Home